Norwegian English

Sommertur til Valdres 25.08.2012

Sommertur til Valdres 2012

 

 

 Se bilder fra turen i BILDEARKIVET{#emotions_dlg.laughing}

 

Furnes og Veldre historielag - sommertur til Valdres

 

Denne fant sted 25. august 2012.

59 reiseglade personer fra historielagene gikk om bord på den største bussen til Per Arnes Bussreiser med Jack Knutsen som sjåfør.

Reiseledere var Stein Sørum og Andreas Sølvsberg. Været var grått i begynnelsen, men det klarnet opp utover dagen.

 

Turen gikk om Gjøvik og Dokka til Fagernes. Her hadde vi den første stopp med medbrakt kaffe og Anne Hemmas

Velsmakende påsmurte horn. Første besøk var på Valdres Folkemuseum.Vi ble mottatt i det flotte nybygget fra 2010 - der det norske kongeparet var til stede ved åpningen.

En hedmarking som jobber ved museet, Nils Jarle Oma fra Vallset, spilte en pols på fele for oss. Nils Jarle er fylkesmester i hallingdans.

Vi ble delt i to grupper og fikk grundige orienteringer om de gamle bygninger helt fra 1300-tallet, - og i den flotte avdelingen for bunad og folkedrakter.

Vår lokale guide på turen, Trygve Rogn-Hamre, som gikk på bussen i Aurdal, orienterte videre på turen fra Fagernes gjennom Skrautvål til Øystre Slidre.

Han pekte blant annet på hvor Plante forsk, Løken forskningsstasjon var. Så kjørte vi over til Vestre Slidre og kom til det kjente Gardbergfeltet med en mengde

gravhauger fra gammel tid. Her vandret vi rundt i området ved Einangsteinen hvor det var orienteringstavler og merkestolper.

Neste stopp i Vestre Slidre var ved Slidre kyrkje – Slidredomen, som er viet til jomfru Maria.  Denne steinkirke fra omkring 1170 hadde i 1987 800 års jubileum med kong Olav og daværende kronprinspar,
Harald og Sonja til stede. Kirka har ei flott altertavle og en portal inn til alteret, som ligner portalen i tidligere Veldre kirke.

På portalen er  inskripsjonen ”Stafferet aar 1798”.  - Nede ved fjorden er tingsteinen der Olav den hellige ifølge sagnet skal ha kristnet Slidre i 1023.

Litt lenger opp i Slidre spaserte vi opp til den gamle Lomen stavkirke. Den ble bygd i 1292 og utvidet i 1749. Der er det funnet en mynt fra kong Sverres tid.

Nå var det middagstid, og bussturen gikk tilbake langs Slidrefjorden til Ulnes. Her tok vi av og kjørte Panoramavegen til Vasetstølen der middag ble servert i trivelige bygninger

i gammel stil. Heimturen gikk over Stølsvidda med et av Nord-Europas største seterområder. Vi passerte Brendabu Leirskole og Aktivitetssenter der vår guide, Trygve har arbeidet

en årrekke. Videre kjørte vi forbi Gomobu Fjellstue, Valtjernstølen, Gauklia, Fløten og til slutt Vaset dansen - like ved vegen mellom Gol og Leira.

Ved Aurdal var ringen sluttet, og resten av heimvegen ble kjørt der vi kom før på dagen. Ved turens slutt ble takkens ord rettet til Veldre historielag, sjåfør Jack Knutsen og vår guide Trygve Rogn-Hamre.

 26.08.2012.

Ref. Per D.

BESØKENDE

Vi har 44 gjester og ingen medlemmer på besøk.