Busstur til Heidal

Busstur til Heidal 23.August 2014

Nordre Ekre

Veldre arrangerte i år sammen med Furnes Historielag tur til Heidal. Det var 57 som ble med på turen som startet i Brumunddal. Turen gikk direkte til Sjoa der vi tok en kaffepause og noe å bite i, sponset av BakersJ.

Kaffepause på Sjoa

Det var litt regnvær innimellom, men det var det ingen som kunne gjøre noe med. Her gikk guiden vår Einar Holen på bussen for å lede oss opp gjennom Heidal. Han er medlem av Heidal Historielag og visste det meste om bygda.

Einar Holen

Da vi kom over broen der Lågen og Sjoa møtes ønsket han oss velkommen for her går grensa inn til Heidal. Litt lenger opp fikk vi en orientering om Kajakkanlegget som ble bygget her for en del år siden. Vi kom så til «Kleivom» et bratt og u-lent sted der det på yttersiden av veien har bodd folk som livnærte seg på den lille plassen. Vi kom så til Nedre Heidal som var et aktivt tettsted før skolen, posthus og butikken ble nedlagt. Vi reiste forbi gamle og store gårder som vitnet om en annen tid. Slette, Faukstad, Kruke, Ekre og Harildstad for å nevne noen.

Nå er gårdene nesten folketomme.Vi kom så frem til Heidal Kirke som brant ned 26.Juni 1933 av lynnedslag.

Heidal Kirke

Heidølene gikk da i gang med å bygge ny kirke mest mulig lik den gamle som var fra ca: 1750. Den nye kirken ble vigslet 8.Juli 1941. Det er også et Kapell der som var den gamle kirken i Heidal som sto på Bjølstad den er fra ca: 1400 da det begynte å bli folk igjen etter Svartedauen. Kapellet ble brukt som låve fram til 1946. Det kalles nå Bjølstadkapellet og portstavene er fra ca år 1000.

Portstav fra ca. år 1000

Vi var nå kommet til Øvre Heidal Her er det noe industri, butikker og skole. Vi reiste videre oppover i høyden forbi Åseng gårdene og fikk en fabelaktig utsikt utover dalen med Sjoa i bunnen. Vi reiste inn til Leirflaten der vi snudde. Turen gikk da ned til Nordre Ekre hvor vi fikk servert middag.

Kortreist mat Elgkarbonader av elg skutt i Heidal fra Heidal Landbruksprodukter.

Nils Rønning