Pengegave_fra_Toten_Sparebank.jpeg

GLADNYHET! Svein Håvard Sørum (t.h.), banksjef for bærekraft i Totens Sparebank, overrekker pengegaven til Veldre historielag ved styreleder Fridthjof T. Platou (t.v.) og nestleder Gerd Karin Nylund (i midten). Foto: Unni Kristiansen, Ringsaker Blad

 
Veldre historielag har mottatt 50.000 kroner i gave fra Totens Sparebank, til den digitale delen av prosjekt «Præstvegen - et nasjonalt kulturminne»🙏🥰 
 
Prosjektet går ut på at det settes opp 25 skilt og tavler langs Præstvegen mellom Veldre og Ringsaker kirke. Første skilt ble avduket ved Veldre kirke 29.11.2023. Skiltene som har QR-koder formidler historien om vegen og de menneskene som har vokst opp der som har blitt lokalt og, ikke minst, nasjonalt kjent. Alf Prøysen spant mange av sine verker rundt livet langs Præstvegen. Kunstnerne Johan Nordhagen og Even Framda, samt knivsmeden Even Blindingsvolden var også personer som ble landskjente for sine verker. 
 
Les mer om saken her, skrevet av Unni Beathe Kristiansen i Ringsaker Blad 11.6.2024. Artikkelen er åpen for alle😀
 
Hovedmålet med «Præstvegen – et nasjonalt kulturminne» er å løfte Præstvegen som nasjonalt kulturminne, øke ferdselen og gjennom dette formidle historien om Pilegrimsleden og husmannsvesenet i Innlandet.
 
Historien langs Præstvegen formidles skriftlig på tavlene, men også digitalt - med lyd, video og bilder fra det aktuelle stedet, slik at turgåere og historieinteresserte får en dypere innsikt i historien. I tillegg skal kulturminnepostene være en ressurs til kunnskap og opplevelser for barn og unge. 
 

Les mer om prosjekt "Præstvegen - et nasjonalt kulturminne" her.