Bli med oss på naturlostur/markvandring i Østre Brumund tirsdag 17.6.2025 kl. 18.00
På bildet: Johannes Stokholm, som er Leif Bjarne Steinbakken sin oldefar. Bildet er tatt ved Dalseng. Bildeeier: Leif Bjarne Steinbakken
Tirsdag 17. juni 2025 inviterer Veldre historielag til naturlostur/markvandring i vakre omgivelser i Østre Brumund, med Mælumsgutua og nærområdet som ramme. Turleder er Leif Bjarne Steinbakken, som vil dele lokalhistorie og naturnære inntrykk underveis.
Turen går for det meste langs bilvei og skogsbilvei, omtrent 4 km. Beregnet varighet er cirka tre timer, inkludert pause. Ta gjerne med matpakke, drikke og sitteunderlag.
Oppmøte kl. 18.00 ved Dalseng (Mælumsgutua 69, 2387 Brumunddal). Se kart her. Parkering ved oppmøtested. Det vil bli merket fra Østbrumundvegen.
Spørsmål? Kontakt naturlos Leif Bjarne Steinbakken på telefon 905 88 587.
Velkommen til en trivelig og lærerik sommerkveld i lag med andre turglade og historieinteresserte😀
Velkommen til Præstvegvandring fra Veldre kirke til Ringsaker kirke 29.6.2025 kl. 09.30

Utvandrerspel "4th of July – 17. mai" 26. - 29.6.2025 på Norsk utvandrermuseum
Spelet vises 26., 28. og 29. juni. Forestillinga 26. juni vil være tilrettelagt for besøkende fra USA. Språket i spelet er hedmarksdialekt, bokmål og noen engelske uttrykk. Etter hvert som immigrantene har tilpasset seg det nye hjemlandet, blir det mer engelsk. Språket er en viktig del av miljøskildringen i spelet, så det ville tape mye dersom vi skulle oversette hele stykket til engelsk. Musikk og dans vil selvsagt være et pluss i opplevelsen!
Tor Karseth skriver alltid stykker med mange sanger både med solonummer og kor. I dette spelet vil det bli flere dansenummer, som vokser ut av melodien i ei vise.
Venneforeningen / Anno årskort (bevis må fremvises) kr. 225,-
Barn kr 100,-
Velkommen til vår stand på Kvarstadsetra seterkafé helga 4., 5. og 6. juli 2025


Nå kan du teste vårt nye interaktive kart for å finne navn og opplysninger på fraflyttede husmannsplasser i Veldre!

Svært mange reiste ifra husmannsplassene sine i Veldre og utvandret til Amerika for 200 år siden, og i årene etter. Disse plassene ble ikke registrert eller kartfestet. Stedsnavn og andre relevante opplysninger stod i fare for å bli borte for alltid.
Prosjektgruppa har samlet inn og registrert stedsnavn, for at de ikke skal forsvinne ut av historien. De har lagt inn geografisk plassering, opplysninger om stedsnavnet, som eksempelvis bakgrunnen for navnet og uttalen. Lydfiler med uttalen av navnet ligger også inne. I tillegg har andre opplysninger om plassen, foto, beboerne og når plassen ble fraflyttet blitt registrert.
Prosjektet er offentliggjort. Det er åpent for alle å gå inn på det interaktive kartet, via lenken (se lenger ned på siden), og et klikk på husmannsplassen (de grønne prikkene) vil vise opplysningene i et eget vindu.
Lenken til husmannsplassene og det interaktive kartet: https://www.edd.uio.no/navneregistrering/aapen/hovedside.html?rNqdEvUDhvtqQsNdMFyI
Husk å skrive Ringsaker i feltet for kommune. PC og nettbrett fungerer best på det interaktive kartet.
Øyvinn Østvoll, i prosjektgruppa, bistår ved behov for hjelp. Han kan også kontaktes dersom du har supplerende opplysninger om husmannsplassene i Veldre, eller rettelser. Det vil fortsatt være en redaksjonskomité som jobber med innkommende materiale. Spesielt ønskelig er det å få inn flere bilder av husmannsplassene. Kontaktinformasjon til Øyvinn:
Lykke til😊
Tusen takk for støtten, Totens Sparebank!

GLADNYHET! Svein Håvard Sørum (t.h.), banksjef for bærekraft i Totens Sparebank, overrekker pengegaven til Veldre historielag ved styreleder Fridthjof T. Platou (t.v.) og nestleder Gerd Karin Nylund (i midten). Foto: Unni Kristiansen, Ringsaker Blad


Side 1 av 2